Print Friendly and PDF Min paleo verden: august 2013

mandag den 26. august 2013

Lav din egen kokosmælk

Kokosmælk er noget vi bruger meget i paleokøkkenet. Både i fx. gryderetter, og især i de mange lækre desserter.


Man kan selvfølgelig købe kokosmælk, hvis man kigger sig lidt for, og undgår de mange varianter, som desværre er tilsat en masse andet end kun kokos og vand.
Men man kunne jo også lave det selv, for det er faktisk såre simpelt, og jeg er næsten helt flov over, at jeg ikke har prøvet det før nu :)
Det er tilmed billigt at lave sin egen kokosmælk, selv i en økologisk udgave. Så bare kom igang :)

Man kan selvfølgelig bruge frisk kokosnød, men det er ikke altid nemt at opdrive, så derfor kommer her den nemme version, hvor alle kan være med.



Som en tommelfingerregel siger man, at der skal bruges 1 del kokosmel til 2 dele vand. Dvs. 1 dl. kokosmel til 2 dl. vand, 2 dl. kokosmel til 4 dl. vand, osv.
Du kan altid tilsætte mere vand, hvis du ønsker en lettere mælk, eller mindre hvis du ønsker en federe udgave.

Du skal bruge:
- Kokosmel (den helt almindelige)
- Kogende vand

- Hæld kokosmel og kogende vand i en blender (vær sikker på, at din blenderkande kan tåle kogende vand)
- Lad det stå og trække i mindst 10 minutter.
- Blend herefter i 1-2 minutter.

- Hæld det hele op i en saftpose/nøddemælkspose/rent viskestykke/ostelærred, over en sigte og lad det dryppe lidt af.
- Herefter vrider du posen/viskestykket, så du får al mælken ud, og der kan vrides meget ud. (pas på, det er varmt for fingrene. Lad det evt. køle lidt mere først)
 


- Hæld kokosmælken i et rent, skoldet glas, og opbevar det på køl i 3-4 dage.

- Gem kokoskødet, bred det ud på en bageplade, og smid det i ovnen ved ca. 50 grader og tør det helt igennem. Giv det evt. en tur i en kaffekværn, og brug det herefter til fx. bagning. (Det er faktisk sådan man fremstiller kokosfiber, men denne kan ikke fuldt ud erstatte den fine kokosfiber. Prøv dig lidt frem med mængderne)

Ligesom den købte kokosmælk, vil den hjemmelavede også skille sig i et flydende lag, og et hårdt 'flødelag' når den kommer på køl. (Og da vores egen kokosmælk ikke er konserveret, skal den stå på køl)
Hvis du kun skal bruge en smule ad gangen, kan du evt. lade kokosmælken stå ved stuetemperatur lidt inden du bruger den, så flødelaget kan indkorporeres ved at ryste det hele godt sammen. Alternativt kan du varme den let. (jeg bruger altså mikroovn)

Flødelaget kan selvfølgelig også bruges til en omgang kokosskum.


TIP: Jeg står altid med kokosmælk i overskud, som jeg ikke kan nå at få brugt. Men det kan altså fryses. Hæld det fx. i silikone forme eller isterningebakker, og sæt det i fryseren. Når det er frosset, poppes det ud af formene og puttes i en pose, og tilbage i fryseren. Så har du løsfrosne kokosmælkstykker, som du lige kan tage ud, og smide i en suppe eller en gryderet, eller hvor du nu lige mangler :)

Husk, at jeg også har en opskrift på hjemmelavet mandelmælk lige HER


**************
Du kan også kan følge bloggen på Facebook, hvor jeg smider inspiration op næsten dagligt:
http://www.facebook.com/MinPaleoVerden



onsdag den 21. august 2013

"Karamelsauce"

Prøvede det her første gang for et par uger siden, og har nu endelig fået taget billeder, så I andre også kan nyde godt af en omgang "karamel"

Det er uforskammet nemt, 
og meget lækkert. Du er nødt til at prøve det :)




Du skal bruge:
- 100 g. dadelmasse eller dadler
- 1,2 dl. kokosmælk
- 1/4 tsk. salt
- 1/4 tsk. vanillepulver


- Skær dadelmassen (eller dadlerne) i mindre stykker.
- Blend alle ingredienserne til en tyk puré. Nemmest med en god stavblender i et højt blenderglas. (Da det er en lille portion, har en almindelig blender svært ved at få fat.)




- Hæld karamelsaucen på et rent, skoldet glas, og opbevar på køl.

Hæld saucen på kager, is, pandekager, på et stykke frugt. Ja, hvad som helst vil smage bedre med sådan en klat "karamel":)


Eller hvad med at lave små karamelfyldte chokolader? Hvis du er lidt fræk, tilsætter du et skvæt rom til karamellen (brug tilsvarende mindre kokosmælk, så saucen ikke bliver for tynd), og så er det næsten som at spise skilpadder :)
Fremgangsmåden er den samme som den jeg beskriver i min opskrift på kokosbidder.




torsdag den 15. august 2013

Marengs

Jeg har eksperimenteret lidt med marengs på det sidste. Faktisk er det første gang i mit liv jeg har bagt marengs, og det er jo ganske enkelt, også selvom vi ikke bruger almindeligt sukker.
Jeg har brugt dadelsirup, istedet for honning, da jeg bedre kan lide smagen, og det er derfor mine marengs er lysebrune.

Du skal bruge:
- 1 æggehvide
- 1 spsk. citronsaft (nogen synes det smager for meget igennem, så prøv med ½ spsk)
- 1 nip salt
- 50 g. honning eller dadelsirup



- Pisk æggehvide, citronsaft og salt i et par minutter, indtil du kan vende skålen på hovedet uden at æggehviden løber ud.
- Tilsæt honning/dadelsirup og pisk igen et par minutter, indtil massen ligesom er stiv nok til at blive stående i 'toppe' i skålen (se billedet ovenfor)



- Nu har du faktisk lavet 'guf', som kan spises direkte fra skålen, eller bruges som pynt på en muffin, evt. tilsat lidt hjemmelavet marmelade eller andet. Vil du spise det sådan, kan du for en sikkerheds skyld bruge pasteuriseret æggehvide.
- Men nu er det jo marengs vi skal lave, så put massen i en sprøjtepose (eller brug en alm. frysepose, og klip et lille hul i hjørnet)
- Sprøjt massen ud i de ønskede former. Fx. som en typisk marengs/kyskage. Eller hvad med at lave en lille (eller stor) 'fuglerede'?


- Bag ved 100 grader i 1 time. Brug varmluft.
- Sluk derefter ovnen, men lad marengsen blive i ovnen i yderligere 30 minutter.
- Åbn nu ovnen, og lad marengsen køle af. De slipper først papiret, når de er helt afkølede.

- Overfør til en lufttæt beholder, ellers bliver de bløde og klistrede.


Så er der sprøde marengs :)

Du kan fx. dyppe dem i chokolade, eller lægge 2 sammen med trøffelmasse imellem. Eller selvfølgelig bare spise dem som de er.



Har du lavet en 'fuglerede' kan du fx. fylde den med kokosskum, og frisk frugt. En flot og lækker dessert :)



onsdag den 14. august 2013

Butternut klatkager

Jeg blev så glad, da jeg forleden så butternut squash i min lokale Rema1000. For det betyder, at det snart er græskarsæson igen, og at jeg kunne lave en omgang klatkager.
Jeg opfandt disse klatkager sidste efterår, og havde faktisk glemt alt om dem, og det er en skam, for de er rigtig gode.

Her laver jeg dem i en sød variant, men man kan sagtens udskifte kanel og vanille med andre krydderier og friske krydderurter, og få en helt anden klatkage ud af det.



Du skal bruge: (giver ca. 14 stk.)
- 500 g. revet butternut squash
- 5-6 æg
- 3 spsk. kokosfibre (evt. anden nøddemel kan bruges i større mængde)
- ½-1 spsk. kanel
- 1 drys vanillepulver
- 1 nip salt



- Skræl din butternut, fjern kernerne, og riv det. Jeg bruger rivejernsindsatsen på min foodprocessor.
- I samme foodprocessor pisker jeg nu de øvrige ingredienser sammen, og hælder det over det revne butternut. (start med 5 æg, og hvis du synes der skal mere til, så tilsæt 1 mere.)
- Med hænderne æltes det hele nu godt sammen.

- Form, med hænderne, en kugle som du trykker lidt flad i håndfladen.
- Steg på panden i rigeligt fedtstof (kokosolie, klaret smør) ved middelvarme. De skal have ca. 5 minutter på hver side, til de mærkes faste.



Spis klatkagerne som de er, eller giv dem en klat hjemmelavet marmelade, bærsovs, eller måske apple butter.

Det er protein og grøntsag i ét. Det er smart :)

http://www.facebook.com/MinPaleoVerden


torsdag den 8. august 2013

Muffins (basisopskrift)

For halvanden måneds tid siden købte jeg en omgang kokosfibre, men er først nu kommet igang med at eksperimentere med det.
Det er ret genialt, både fordi det er fedtreduceret, og fordi dét gør at melet er super absorberende, og derfor skal bruges i ret små mængder.

Idag har jeg eksperimenteret med muffins, og vil her give dig en basisopskrift, som kan tilsættes alverdens ting, og give mange interessante og lækre muffins.
(Jeg bruger natron, som teknisk set ikke er paleo, men jeg har personligt intet problem med at bruge det. Vil du ikke bruge det, så kan du prøve at dele æggene, piske hviderne stive, og vende dem i dejen til sidst)

Du skal bruge: (12 muffins)
- 4 æg
- 2 bananer
- 50 g. kokosfibre
- 1 spsk. palme/kokossukker
- 1 tsk. natron + 1½ tsk. citronsaft (syren aktiverer natronen)
- Et godt drys vanillepulver
- Et nip salt

Forskellige smagsvarianter: kanel, hakkede nødder, hakket chokolade, revet appelsin- el. citronskal, rosiner osv osv.



- I en foodprocessor eller blender, køres æg og bananer jævnt.
- Tilsæt nu resten af ingredienserne, og kør igen jævnt.
- Bruger du rosiner, hakkede nødder eller hakket chokolade, vendes dette i dejen til sidst.

- Fordel dejen i 12 muffinsforme. De kan evt. smøres med lidt kokosolie, hvis du har erfaring med at dejen ellers hænger fast.

- Bages ved 200 grader i 15 minutter.


Her er mine muffins, som blev tilsat et godt skud kanel, og pyntet med kokossmør, et lille drys kanel, og en valnød.
De er svampede og lækre, og utroligt nemme at lave.


Se også HER, hvordan du laver lækre kanelsnegle-muffins :)