Print Friendly and PDF Min paleo verden: december 2013

fredag den 27. december 2013

'Cheesecake'

Så er vi nået til årets sidste opskrift, som er perfekt til festen på årets sidste dag :)

En 'cheesecake' som denne er meget populær på RAW-food og veganerblogs, for den er nemlig begge dele.
Den er nem at lave, og kan varieres på utallige måder, som jeg også vil give eksempler på, og så er den vanvittig lækker.

Her kommer min udgave af denne cheesecake, som er afprøvet, i forskellige udgaver, på min familie med kæmpe succes.


Du skal bruge: (ca. 6-8 små stykker)

Bund:
- 100 g. nødder (brug fx. de julekrydrede nødder)
- 2 spsk. honning eller dadelsirup
- 1 spsk. smeltet kokosolie
- 1 godt drys vanillepulver
- 1 nip salt
Smagsvariationer: kanel, lakridspulver, kakao etc.


Fyld:

- 150 g. udblødte cashewnødder  (= i blød i vand i 4-12 timer)
- ½-1 spsk. honning
- 2 spsk. citronsaft
- 60 ml. vand (0,6 dl.)
- 75 g. smeltet kokosolie
- 1 godt drys vanillepulver
- 1 nip salt
Smagsvariationer: kakao, lakridspulver, citrusskal, udskift vand med stærk kaffe, etc.
Du kan evt. hælde 2/3 af fyldet, som det er, i formen, og så blande den sidste 1/3 med fx. lakridspulver eller en bærsovs, og hælde det på toppen. (Det har jeg gjort på det nederste billede i opskriften her)


På toppen:

Kagen smager skønt som den er, men kan sagtens gøres lidt mere interessant med forskelligt tilbehør:
Frisk frugt, friske bær, kold bærsovs, karamelsauce, revet chokolade, nutella'sovs', frysetørrede bær, osv. osv.



Bunden:

- Smid de ønskede nødder i en foodprocessor, sammen med vanille og salt, (og evt. andre smagsvarianter) og kør til nødderne er nogenlunde grofthakkede.
- Tilsæt honning/dadelsirup og smeltet kokosolie, og kør det hele sammen til en 'dej'
- Tryk 'dejen' ud i en form beklædt med film. Brug en rund form på 16-18 cm. i diameter, eller en firkantet på ca. 16 x 16 cm. 
Du kan også lave portionsstørrelser i fx. ramekiner eller andet egnet.
- Stil til side, mens du laver fyldet.
  


Fyldet:

- De udblødte cashewnødder skylles et par gange i rent vand.
- Hæld vandet fra, og smid dem i en foodprocessor sammen med citronsaft, vanille, og salt (+ evt. andre smagsvarianter)
- Kør det hele et par minutter. Stop og skrab siderne når det er nødvendigt.
- Tilsæt vandet, og kør igen nogle minutter til du har en jævn masse. 
Stop og skrab siderne når det er nødvendigt.
- Smag på det, og justér smagen hvis nødvendigt.
- Mens foodprocessoren kører hælder du nu den smeltede kokosolie i, og lader det køre yderligere et par minutter.


- Hæld fyldet over bunden, og stil på køl i mindst 5 timer, så fyldet kan stivne.
Du kan, med fordel, lave kagen dagen før den skal spises, så den rigtig kan stå og sætte sig.
Det er svært at vente så længe, det ved jeg alt om, men det er smart, at man sagtens kan forberede den dagen før en evt. fest.



Så er der serveret:)

Da vi nu nærmer os årets sidste fest, så husk også at jeg har en opskrift, fra sidste år, på kransekage lige her.

Og med denne overdådige kage, vil jeg ønske jer alle et rigtig godt nytår.
Vi ses i 2014 :)


torsdag den 19. december 2013

Plantain pandekager

(Scroll down for recipe in English)

Efter jeg fandt ud af, at plantain er genialt til brød, har jeg konstant haft plantains i køleskabet. Både til at lave brødet af, men også til min nyeste opfindelse, nemlig disse pandekager.
Ligesom brødet, er disse helt uden nogen former for nøddemel. Det er altså lidt smart:)

Når vi tænker på pandekager tænker vi automatisk på en sød/dessert variant, men sådan behøver det bestemt ikke være. Man kan jo ligeså nemt bruge dem som madpandekager, så her får I eksempler på begge dele.


Basisdej - Du skal bruge: (ca. 4 pandekager, alt efter plantain- og pandestørrelse)
- ½ grøn plantain
- 2 æg
- 1 spsk. sesammel eller kokosfibermel (kan udelades, men giver en lidt mindre skrøbelig dej)
- 1 spsk. olie
- 1 nip salt
- Vand (til at justere konsistensen)

Vil du lave en sød variant tilsætter du følgende til basisdejen:
- 1 godt drys vanille
- 1 godt drys kardemomme

Vil du lave madpandekager kan du til basisdejen tilsætte:
- Hvidløgspulver, gærflager, rosmarin, paprika, chili etc. etc.


- Skræl din plantain. Det kan ikke gøres som med en alm. banan. Det nemmeste er, at skære skrællen af med en kniv.
- Den ½ plantain blendes med de øvrige ingredienser (pånær vand) til du har en helt jævn, og klumpefri dej. (jeg bruger bare en stavblender) En plantain er meget hårdere end en banan, så der skal lidt blendning til.

- Dejen vil typisk være lidt tyk, så det justerer du ved at blende en lille smule vand i dejen, til du har en god pandekagedejs-konsistens.

- Og så steger du bare dine pandekager i lidt fedtstof, nøjagtigt ligesom du ville stege alle andre pandekager.
 


Så er der kun tilbage at tilsætte dit ønskede fyld, og holde pandekagefest :)

Er du mere til de små tykke pandekager, så har jeg selvfølgelig også en opskrift på sådan nogle lige HER.


**************************

Dette bliver min sidste opskrift inden jul, så jeg vil benytte lejligheden til at ønske alle jer, der læser med, en rigtig glædelig jul:)

Jeg vender tilbage efter jul med en lækker opskrift, som vil være oplagt som desserten til den næste fest, nemlig nytårsaften. Glæd dig:)

*************************

In Denmark we call the big, thin crepes pancakes. Whereas I believe most people associate pancakes with the little, thick ones, and call the Danish pancakes crepes. Confused? :)

These plantain pancakes, crepes, or whatever you choose to call them are super easy to make, and can easily be made either sweet or savory. The savory variety are excellent to use for taco night :)



Basic batter - What you need: (makes about 4 pancakes using a medium sized frying pan)
- ½ medium/large green plantain
- 2 eggs
- 1 tbsp. coconut flour
- 1 tbsp. oil
- pinch of salt
- water (to adjust consistency)

If you want sweet pancakes add:
- good pinch of pure vanilla powder
- pinch of cardamom or cinnamon

If you want savory pancakes, leave as is, or add:
- garlic powder, paprika chili, nutritional yeast etc.


- Blend everything together.
- This batter will typically be a little thick, so add water to adjust to a good pancake/crepe consistency.

- Cook your pancakes till lighty golden.


lørdag den 14. december 2013

Plantainbrød

Det her brød er pt. min nye yndlingsting at lave. Det er super nemt, og konsistensen er helt i top.
Jeg er blevet inspireret af denne opskrift, men har bla. ændret gevaldigt på mængden af plantain.

Og hvad er en plantain så? Du kan læse lidt mere i ingredienslisten, eller google hvis du vil vide mere.

Jeg synes brødet bliver bedst med en umoden (grøn) plantain. Er den en lille smule gul går det også, men hvis den er for moden (gul/sort) indeholder den mere sukker, og brødet bliver sødt.
Det er stivelsen i en plantain, der får dejen til at hænge sammen, og får resultatet til at blive meget brød-agtigt i konsistensen.

Til alle jer der ikke lige kan skaffe plantains, så beklager jeg. Men alle I andre vil elske opskriften:)



Du skal bruge:
- ½ grøn medium/stor plantain
- 3 æg
- 1 nip salt
Du kan, hvis du ønsker, tilsætte krydderier fx: hvidløgspulver, gærflager, rosmarin etc.


- Skræl din plantain. Det kan ikke gøres som med en alm. banan. Det nemmeste er, at skære skrællen af med en kniv.
- Den ½ plantain blendes med de øvrige ingredienser til du har en helt jævn, og klumpefri dej. (jeg bruger bare en stavblender) En plantain er meget hårdere end en banan, så der skal lidt blendning til.

- Hæld dejen i en egnet, smurt form. Jeg bruger en slip-let bageform, som ses på billedet nedenfor. (denne form er 22 cm. i diameter)
Jeg synes det bliver bedst i en smurt form, og ikke med bagepapir. Vær sikker på at du bruger en form som vil slippe brødet efter bagning.
 


- Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i 18-20 minutter

- Vend brødet ud på en bagerist, og afkøl.
 


En sandwich med hjemmelavet bacon er slet ikke en tosset måde at bruge brødet på :)




Eller, hvis du er en af de mange som har sådan en gammel toast-maskine stående, så kan du lave toast :D

I den forreste toast var der blendet, grillet rød peberfrugt, bacon og en god lagret cheddar. (ang. ost, så forholder jeg mig til dette. Tag din egen beslutning)
I den bagerste toast, var der moset banan blandet med lidt mandelsmør og kanel.




Brødet egner sig også til en tur i brødristeren :)

Tjek også min opskrift på plantainpandekager her.




lørdag den 7. december 2013

Snebolde

Mon ikke vi allesammen, på et eller andet tidspunkt, har sat tænderne i en snebold?
Jeg har lavet en paleo-udgave, så vi ikke længere skal undvære:)



Du skal bruge:
- Hjemmelavet marcipan. Opskriften er her. (1 portion marcipan gav mig 8 store snebolde. Lav lige så mange portioner du har lyst til)
- God, mørk chokolade
- Kokossmør
- Alm. kokosmel


- Når marcipanen er klar, ruller du den i kugler i ønsket størrelse.
- Sæt kuglerne i fryseren i 20-30 minutter.
- Imens smelter du chokoladen. Hvor meget du skal bruge afhænger af, hvor meget marcipan du har lavet. Svært at være mere præcis :)

- Tag kuglerne ud af fryseren, og overtræk dem med chokoladen. Fordi kuglerne har været i fryseren, stivner chokoladen hurtigt.
- Smid dem nu tilbage i fryseren igen i 20-30 minutter.
 


- Imens blødgør du kokossmørret. Jeg bruger selv mikroovn, men ellers kan et vandbad, eller nedsænkning i varmt vand klare opgaven.
- Kokossmørret skal ikke være for varmt, da det så bare vil smelte chokoladen når vi, om lidt, overtrækker dem.

- Hæld noget kokosmel op på en tallerken.

- Tag kuglerne ud af fryseren, og overtræk dem med kokossmør. Jeg synes det er nemmest, at hælde lidt kokossmør i en lille skål, smide en kugle deri, og så hælde lidt kokossmør over, og så skrabe kokossmør op fra bunden af skålen til at dække det nederste. Det giver mening når du står med det. Og ellers gør du det bare på din egen måde :)
- Smid kuglen over i kokosmelen, og rul den rundt, så den er godt dækket.
 


- Stil nu kuglerne på køl i 30 minutters tid, så kokossmørret stivner helt.
- Opbevar herefter i lufttæt beholder på køl. Husk at smage først:)


tirsdag den 3. december 2013

Julekrydrede nødder

Man fristes til at kalde dem pebernødder, men så bliver forvirringen nok for stor :)
Jeg lavede sidste år en opskrift på pebernødder, som du kan se her, og bruger her krydderiblandingen derfra. Det her er en lidt anderledes variant, og er bogstavelig talt pebernødder :)



Du skal bruge:
- Nødder (brug dem du vil, og så mange du vil)
- Smeltet kokosolie (ca. ½ spsk. pr. 100 g. nødder)
- 1 tsk. kanel
- 1 tsk. kardemomme
- 1 tsk. ingefærpulver
- ½ tsk. stødt hvid peber


- I en lille skål blander du alle krydderierne.
- I en anden skål blander du nødderne godt med den smeltede kokosolie. Rør rundt så alle nødder er dækket af et tyndt lag olie.
 


- Nu drysser du så meget af krydderiblandingen som du lyster over nødderne, og rører godt rundt så det er jævnt fordelt. (lav mere, hvis du laver en stor portion, og løber tør)

- Bag nødderne ved 150 grader i 15-20 minutter.
- Afkøl helt inden du kaster dig over dem.
- Opbevar i lufttæt beholder.
 


Sådan kan man altså også lave 'pebernødder' :)